to top

Lissabon

“De charme van de stad zorgt voor een no-go voor hakken”

Lissabon was mijn eerste ontmoeting met Portugal en dat smaakt zeker naar meer! Als je net zoals ik dol bent op Zuid-Europese steden dan moet je zeker naar Lissabon. In 2017 ben ik samen met Floris tijdens Pasen vier dagen naar Lissabon geweest. Het was een van onze chillste weekendjes weg! Want waar ik normaal altijd meteen een boekje over een bestemming koop en met een to do lijst in mijn hoofd het vliegtuig in stap, ben ik naar Lissabon zelfs zonder ook maar een plattegrond gevlogen. Terwijl je in Parijs geen bezoekje aan de Eiffeltoren of Sacre Coeur kunt overslaan, in Rome Vaticaanstad moet hebben bezocht en in Berlijn de Berlijnse Muur op je lijstje staat, is Lissabon een stad met alles behalve verplichtingen. Heerlijk!
TIP: Neem in Lissabon trouwens altijd de uber in plaats van een ouderwetse taxi, dit scheelt echt de helft van de prijs! Zo kostte ons taxiritje van het vliegveld naar de stad drie keer zo veel dan ons uberritje op de terugweg.

 


 

STAD

Nog een reden waarom ik verliefd ben op Lissabon is dat het de ideale grootte heeft. Je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken, maar toch ligt alles op loopafstand. Uiteraard kun je een ritje met de wereldberoemde tram 28 nemen, maar je kunt ook gewoon een foto voor het trammetje maken. Slenter door de smalle steegjes en langs levendige pleintjes van de chique wijk Baixa Pombalina naar het bekende plein Praça dos Restaurades en de winkelstraten in RuaAgusta. Wij hebben overnacht in Barrio Alto, dit is letterlijk vertaald ‘de Bovenstad’ en heeft dan ook een prachtig uitzicht over de wijk Baixa Pombalina. In Bairro Alto liggen de hippe restaurants, clubs en cafés. Het is dus zeker een aanrader om hier ’s avonds te zijn en dus wel zo handig als je aan het einde van de avond zo naar je hotel of appartement kunt rollen. De wijk Alfama is een absolute aanrader om overdag te bezoeken! Dit is het oudste deel van Lissabon en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. De muren van de prachtige authentieke panden komen je waarschijnlijk bekend voor van de vele Insta kiekjes.
TIP: Laat je hakken – dat heb zelfs ik gedaan – thuis en draag gemakkelijke schoenen. Lissabon is gebouwd op zeven heuvels, waardoor er altijd wel een spot is met een mooie miradour (uitkijkpunt). De stad is dus heuvelachtig en de meeste straatjes lopen gewoon stijl naar boven of beneden. Wat dan weer wel weer zorgt voor een prachtig uitzicht op letterlijk bijna iedere hoek! En de vrouwonvriendelijke keien op straat zorgen voor de charme van de stad, maar ook voor een no-go voor hoge hakken.

 

RESTAURANTS & BARS

In Bairro Alto ligt A Travessa, een aanrader als je chique wilt dineren. Op vrijwel iedere website krijgt dit restaurant een hoge beoordeling! Een andere chique tent, wat ook zeker een aanrader is, is Clube du Journalistas. Als je een visliefhebber bent moet je zeker reserveren bij O Palacio. In iedere wijk vind je wel een knus en goed restaurant. Maar wil je genieten van een cocktail met schitterend uitzicht over de stad? Dan moet je op een parkeergarage zijn! Park is een bar op de zevende verdieping van een parkeergarage. Je kunt hier tot diep in de nacht dansen op de muziek van een dj. Hoewel de deur lastig te vinden is, ben je eenmaal boven zeker niet de enige. Ga dus op tijd voor een goed goed plekje, want reserveren is niet mogelijk!
TIP: Op ieder pleintje staat wel een bekende Kiosk. Bijna alle kioskjes hebben een knus terrasje waar je heerlijk kunt zitten tussen de locals. Wij begonnen hier dagelijks onze dag met een koffietje én begonnen onze avond met een cerveja bij weer een andere kiosk.
TIP 2: Geniet bij mooi weer van een heerlijk koud drankje in een van de chille ligstoelen aan de rand van het immens grote plein Praça de Commércio. Het wachten op een stoel is het zeker waard, met de bruisende stad achter je en de zee aan je voeten.

OMGEVING

Nog een groot voordeel aan Lissabon is dat je gemakkelijk en snel naar het strand kunt! Costa de Lisboa bestaat uit rotsachtige baaitjes afwisselend met lange zandstranden. Van Lissabon tot de badplaats Cascais is de zee rustig en kun je op een van de stranden gaan liggen. De afstand is slechts twintig kilometer, je bent er zo! Wij zijn een dagje met de trein vanuit het station van Lissabon naar Cascais gegaan. In dit vissersdorpje liggen verschillende leuke eettentjes en souvenirwinkeltjes. Cascais is gebouwd op een rots waardoor de baai er prachtig bij ligt! Ga in de trein op de heenweg aan de linkerkant zitten en geniet van het mooie uitzicht langs de kust.
TIP: Je kunt de omgeving van Lissabon ook verkennen met een tripje in de zijspan van een motor. Hoe leuk is dat! Wij hebben daar zelf helaas geen tijd voor gehad, maar ik heb goede verhalen gehoord over deze sidecar tours. Zo kun je vanuit de stad naar Sintra en Sintra National Park rijden en ook nog eens genieten van het mooie weer tijdens jouw ritje in de zomermaanden.

Eva van Riet

Hola! Ik ben Eva. Slenterend door smalle straatjes, borrelend op verstopte pleintjes en etend in nieuw ontdekte restaurants ben ik op mijn gelukkigst. Het liefst in het verre buitenland. Door bij terugkomst de leukste tips te verspreiden aan mensen om mij heen maak ik er ook nog eens een heerlijke napret van! Voor persoonlijke reis- en vakantietips ben je bij dit online travelboekje op de juiste plek.

Sorry, the comment form is closed at this time.