to top

Florence

Vijftien jaar geleden ben ik voor het eerst in Florence geweest. Met lichte tegenzin. Kun je je het voorstellen? Als puber wilde ik toen namelijk liever op de camping in het Italiaanse kustplaatsje Cecina blijven. En eenmaal in Florence had ik mijn aandacht vooral gericht op een nep Louis Vuitton tas. Ik liep dan ook de hele dag met mijn gedachte bij een groot dilemma; of ik voor de witte nepleren variant of toch voor de donker bruine zou gaan. In mei 2018 ging ik voor de herkansing! Uiteraard niet voor de tas – ik ben zelfs in geen één winkel binnengestapt! -, maar om de stad en omgeving opnieuw te ontdekken. En geloof me, het was liefde op het tweede gezicht. Hieronder heb ik de tips voor een citytrip naar Florence uitgetikt (dit zijn dus niet de reguliere bezienswaardigheden zoals de Duomo en het Palazzo Vecchio, die uiteraard ook de moeite waard zijn). Maar je wilt een stad natuurlijk ook proeven én beleven tussen de locals. Dus hier komen een paar leuke tips! De allereerste én belangrijkste tip is: huur een auto! De omgeving van Florence is namelijk te mooi om niet te ontdekken…

 


 

OVERNACHTEN

Borgo Bottaia – Dit is een agriturismo in het Italiaanse dorpje Grassina. Binnen slechts twintig minuten rijden sta je middenin de stad Florence. Het was echt een sprookje om op deze plek te overnachten! Zó mooi! De appartementen liggen bovenop een heuvel en zijn omringt door heel veel groen. Op verschillende plekken staan een aantal bankjes van waaruit je kunt genieten van de mooiste uitzichten. Ook heeft het een groot zwembad met verschillende ligbedjes én altijd plek, want Borgo Bottaia bestaat uit slechts een aantal appartementjes.
Wij begonnen steeds onze dag door naar het dorpje Grassina te wandelen om verse broodjes te halen. Het dorpje zelf stelt niet heel veel voor en is heel rustig. (Iedere vrijdagochtend is er trouwens een markt; deze bestaat alleen uit kleding.) Maar de route naar het dorpje toe is al heel leuk om af te leggen. Je kunt sowieso prachtige wandelingen maken vanaf deze plek! Of een fiets huren en de omgeving op de fiets ontdekken.
TIP: Rijd naar een mooi plekje tussen de wijnvelden en ga ergens middenin het groen picknicken!
TIP 2: Vanuit Borgo Bottaia kun je Florence met de auto gemakkelijk bezoeken en vanuit het dorpje Grassina gaat er ook een lijnbus. Maar je kunt ook tripjes maken naar verschillende dorpjes in de omgeving. Wij hebben op één dag San Gimignano en Siena bezocht; beiden slechts binnen een uurtje rijden te bereiken. En geloof me; zelfs de autorit is het waard! Ik ben echt verliefd geworden op Toscane; wat een schoonheid! 

Borgo Bottaia

 

FLORENCE

De stad is gemakkelijk lopend te doen. Wij hebben heerlijk geslenterd door de smalle straatjes en geborreld op leuke pleintjes. Mijn favoriete plein is Piazza S. Spirito. Aan het einde van de dag kun je hier heerlijk neerploffen op een van de gezellige terrasjes! Echt een leuke sfeer! En op dit plein is iedere twee zondag van de maand een leuke antiekmarkt, ik heb er een mooie vintage ring op de kop getikt. Aan deze kant van de brug is het voor mijn gevoel ook iets minder toeristisch en liggen leuke restaurants verstopt. En de beroemde Boboli-tuinen liggen aan deze kant van de rivier.
Piazza della Passera is een ander mooi verstopt pleintje in Florence, aan dezelfde kant van de Arno rivier.
Vanuit Piazzale Michelangelo heb je een prachtig uitzicht over de stad! Het is ook een aanrader om hier de zonsondergang te bekijken met een flesje wijn of bier. Maar schrik niet; je bent niet de enige met dit romantische idee (zie foto hier beneden). Iedere avond zitten de trappen hartstikke vol, maar dat zorgt wel voor een gezellige sfeer met o.a. straatmuzikanten.
TIP: Wij hebben onze auto steeds (betaald) geparkeerd bij Piazzale Michelangelo. In Florence heb je namelijk meerdere ZTL-zones waar bezoekers NIET mogen rijden en/of parkeren. Vanuit Piazzale Michelangelo loop je gemakkelijk naar beneden richting de beroemde Ponte Vecchio en de rest van het centrum.

 

RESTAURANTS IN FLORENCE

Osteria Vini e Vecchi Sapori – Echt een aanrader! Knus en authentiek restaurantje in de binnenstad van Florence.
Cibreo – Wij hebben hier geluncht op het terras. Ook een leuke plek om een kop koffie te drinken; ligt in een leuk straatje. Hier dichtbij ligt een grote overdekte parkeerplaats; ook een aanrader om te parkeren.
Berberè – Heerlijke pizza’s.
La Beppa Fioraia – Ligt iets buiten het centrum; maar op een prachtige plek.
Fuori Porta
Il Maggazino
ll Santo Bevitore
 – Fantastisch restaurant! Een aanrader is om hier rond een uur of 21:00 te reserveren en om daarvoor te borrelen bij hun eigen wijnbar twee deuren verderop.
La Ménagère – Super leuke en hippe tent; je kunt er goed eten én zelfs shoppen. Ik heb de quinoa en gerechten met avocado lekker gelaten voor wat ze zijn en heb hier een kaasplankje gegeten (want; hallo het is wel vakantie). Dat kaasplankje is dus ook echt een aanrader!
Za Za – Ligt op Piazza Mercato Centrale.

MARKTJES IN FLORENCE

Piazza S. Spirito – Mijn favoriet! Antiek, vintage kleding en sieraden. Iedere tweede zondag van de maand; de hele dag.
Mercato Centrale – Overdekte markthal in de wijk San Lorenzo. Iedere dag vanaf 10:00 uur ’s ochtends.
Mercato di Sant’Ambrogio – Markt met verse etenswaren. Hier komen vooral de locals voor hun boodschappen. Van ma-za 7.00 – 14.00 uur en op wo & vrij 7.00 – 19.00 uur.
Mercato delle Pulci – Grote vlooienmarkt. Iedere maandag van 15.30 – 19.30 uur en di-za & laatste zondag van de maand 10.00 – 13.00 & 15.30 – 19.30 uur.

Piazza S. Spirito

 

OMGEVING

San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd stadje in de provincie Siena in de Italiaanse regio Toscane. Hier hebben wij voor de burcht de auto geparkeerd (het dorpje is autovrij) om vervolgens door het dorpje te slenteren. Je waant je op een levende ansichtkaart… Prachtig! Als je het dorpje helemaal doorkruist (en dus omhoog loopt) kom je aan de rechterkant uit bij Piazza Sant’Agostino. Hier hebben wij uitgebreid geluncht bij Locanda Di. Een stuk rustiger en iets minder toeristisch dan het mooie centrale plein Piazza della Cisterna.

Siena hebben wij ook bezocht. Het schelpvormige Piazza del Campo heeft mijn hart gestolen; wat ziet dat er gaaf uit. Ook keek ik mijn ogen uit in alle steegjes en smalle straatjes in deze fotogenieke stad. En uiteraard mag een bezoekje aan de kathedraal van Siena niet ontbreken. LET OP: Je moet vooraf kaartjes kopen bij een officina aan de linkerkant van de kathedraal (als je er met je rug naar toe staat). Je kunt de kerk dus niet zo maar binnenwandelen.

San Gimignano

Piazza del Campo

Eva van Riet

Hola! Ik ben Eva. Slenterend door smalle straatjes, borrelend op verstopte pleintjes en etend in nieuw ontdekte restaurants ben ik op mijn gelukkigst. Het liefst in het verre buitenland. Door bij terugkomst de leukste tips te verspreiden aan mensen om mij heen maak ik er ook nog eens een heerlijke napret van! Voor persoonlijke reis- en vakantietips ben je bij dit online travelboekje op de juiste plek.

Sorry, the comment form is closed at this time.