to top

Wenen

De lievelingsstad van Javan Hoen is Wenen. Javan heeft een jaar gewoond in de Oostenrijkse hoofdstad en komt hier nog steeds regelmatig voor verschillende werkgerelateerde projecten terug. “Het voelt voor mij altijd als thuiskomen”, vertelt de 28-jarige Javan. “Wat ik zo leuk vind aan Wenen is dat het lijkt alsof je door een museum loopt. Deze stad is nooit beschadigd geraakt door de oorlog en er wordt ontzettend veel geld gestoken in het renoveren van bestaande gebouwen. Wenen ziet er nog precies zo uit, zoals het ooit gebouwd is. Prachtig!”
Oké, we moeten dus naar Wenen. Kom maar door met die tips dan!

  • FAVORIETE RESTAURANT(S)?
“Wenen is heel ouderwets en je zult over het algemeen overal aardappelen, schnitzels en worsten tegenkomen. Maar er is ook een markt genaamd ‘Naschmarkt’, hier liggen allerlei verschillende restaurantjes waar je fancy kunt eten van burrito’s tot sushi of vegan. Het is een stuk moderner dan de rest van de stad, maar zeker niet minder mooi of gezellig. Het is een populaire plek en daardoor dus (te) druk in het weekend. Houd daar rekening mee! Heb je geen zin om over de markt te struinen en een plekje uit te kiezen? Dan kun je beter naar het restaurant Caffè Latte gaan. Hier is het heel authentiek, gezellig en ook heerlijk eten!”
  • FAVORIETE ONTBIJTTENT?
“Voor een goed ontbijt – en dan vooral als het mooi weer is – moet je bij Motta Am Fluss zijn. Dit restaurant ligt aan de Donau en heeft een mooi uitzicht over het water en een gedeelte van de stad.”
  • FAVORIETE UITGAANSPLEK?
“Aan het MuseumsQuartier (wat helemaal gerenoveerd is en nu een hotspot is om gewoon rond te hangen en te drinken) ligt de Leopold Bar. Hier hebben ze in het weekend vaak goede feesten waar in het begin van de bar RnB en hiphop wordt gedraaid en achter, in een soort van loods, wat meer techno, dance of alternatieve muziek. De Club ligt tegen het museum aan en dat zorgt voor een extra toffe sfeer. Mocht je meer underground willen dan is de Pratersauna heel gaaf om naartoe te gaan. Dit is een oude wellness spa/sauna omgebouwd tot club. In de zomer is ook de tuin open met het zwembad.”
  • FAVORIETE WIJK?

“Wenen is ingedeeld in Districts. En de mooiste “districts” zijn 1 en 7. District 1 is waar alle chique winkels liggen, ouderwetse koffiehuizen (konditorei), de Stephansdom (kathedraal) en de Opera. In de zomer is er buiten bij de Opera een groot scherm opgehangen en kun je buiten zitten terwijl je kijkt naar wat er binnen wordt gespeeld. Dit zijn meestal de grootste klassieke stukken aangezien Wenen de klassieke hoofdstad is! De klassieke muziek is hier bekender dan in bijvoorbeeld Italië. Wenen vindt dat de klassieke muziek van iedereen is en daarom streamen ze dit zelfs ‘live’ voor het ‘gewone’ volk. Mensen kopen vaak wijn en biertjes met wat snacks  om hier van een Opera te genieten. Ik heb zelf in district 7 gewoond en deze ligt tegen de Naschmarkt aan. Hier liggen allemaal kleine gezellige koffietenten en conceptwinkeltjes en bevind je je onder de locals.”

  • FAVORIETE PLEK OM TE CHILLEN?
“Aan de Donau liggen verschillende ijstenten, stadsstranden en cocktailbarretjes. In de zomer is het hier fantastisch, vooral aan het begin van de avond. Het heeft een stoere industriële uitstraling.”
  • MUST SEE?
Schloss Schönbrunn! Het paleis waar Elisabeth gewoond heeft. Er ligt ook een paleis in het eerste district maar hier kwamen de Keizer en Sisi alleen maar voor de formaliteit. Als je niet van kitsch houd dan zijn op z’n minst de tuinen van Schloss Schönbrunn het bewandelen waard.”
  • MUST DO?
“De beroemde chocoladetaart Sacher Torte eten bij twee verschillende tentjes, beiden gelegen in het eerste district. In het Sacher Hotel (duurste hotel van Wenen waar alle beroemdheden logeren) en bij café Demel, drie straten verderop. De bakker Demel was vroeger in dienst van het Sacher restaurant en kreeg van Sacher de opdracht om de beste chocolade taart uit te vinden. Dit werd uiteindelijk de bekende Sacher Torte. Deze taart is onwijs populair geworden en is dan ook overal ter wereld te koop (bij ons op de diepvries afdeling). Na een lange tijd heeft Demel besloten om een eigen konditorei te beginnen een paar straten verderop en is hij hier dezelfde taart gaan verkopen met als verkooppraatje dat dit de taart is met het originele recept. Sacher heeft Demel aangeklaagd omdat volgens Sacher het recept zijn eigendom is en Demel beweert het tegenovergestelde aangezien hij de ‘creater’ is. In deze rechtzaak heeft niemand gewonnen en dus mogen zij allebei de beroemde taart verkopen. Het recept is strikt geheim en beide restaurants beweren dus dat zij de enige zijn met de originele Sacher Torte… Ik zou zeggen: oordeel zelf! Ik heb zelf (nog) geen verschil geproefd, maar beide plaatsen zijn een sensatie om een kop koffie te drinken met een stuk gebak. Heb je geen tijd of zin in twee keer koffie met taart dan zou ik voor Demel kiezen aangezien deze konditorei het meest ouderwets is en je hier mee kunt kijken in de keuken waar zij de mooiste taarten bakken.”
  • BEST BEWAARDE GEHEIM?
“Naast het recept dus… Het sushi-tentje Soya op de Mariahilfestrasse (de grote winkelstraat). Ondanks dat Oostenrijk niet aan zee ligt krijg je hier veel en heerlijke sushi voor een ontzettend goedkope prijs. Maar voor de gezelligheid hoef je hier niet te komen.”
  • WANNEER VOEL JE JE EEN ECHTE LOCAL?

“Als ik in Wenen met de metro (een van ’s werelds beste metronetwerken) reis en naar het theater ga voor een musical of opera. Alles is hier trouwens ondertiteld in het Engels! Dus ook als je de taal niet vloeiend spreekt, kun je je een echte local voelen.”

Eva van Riet

Hola! Ik ben Eva. Slenterend door smalle straatjes, borrelend op verstopte pleintjes en etend in nieuw ontdekte restaurants ben ik op mijn gelukkigst. Het liefst in het verre buitenland. Door bij terugkomst de leukste tips te verspreiden aan mensen om mij heen maak ik er ook nog eens een heerlijke napret van! Voor persoonlijke reis- en vakantietips ben je bij dit online travelboekje op de juiste plek.

Sorry, the comment form is closed at this time.