to top

Colombia & San Blas

“De vreselijkste nacht uit mijn leven op een prachtig strand”

Terwijl aan Colombia nog steeds het imago van Pablo Escobar en drugs – dat op iedere hoek van de straat wordt aangeboden – kleeft, heb ik mij daar alles behalve onveilig gevoeld. De Colombianen zijn ontzettend gastvrij en lief. Ze zijn trots op hun prachtige land en willen graag aan iedere toerist de schoonheid en veiligheid laten zien. En terecht!

Colombia is voor mij als twijfelaar de perfecte bestemming. Een rijke geschiedenis, mooie cultuur, gave steden, prachtige natuur en witte stranden. Precies, wat wil je nog meer? Hikes in een nationaal park, cultuur ontdekken in Cartagena, om je vervolgens onder te dompelen in het nachtleven van het bruisende Medellin en om na afloop bij te komen op een van de mooie stranden aan de kust.

Ik ben drie weken in Colombia op vakantie geweest en heb hieronder onze reis op een rijtje gezet. Na ruim twee weken door dit geweldige land te hebben gereisd, hebben Floris en ik onze reis geëindigd in Panama. Vanuit Colombia zijn we via de San Blas eilanden naar Panama gezeild, wat absoluut een van de hoogtepunten was! Ruim drie weken is voldoende voor onderstaande planning, maar uiteraard is zoals bij iedere vakantie een langere periode altijd een beter idee!

 


 

BOGOTA

Vanuit Amsterdam zijn wij gevlogen op de hoofdstad Bogota. Hier hadden wij het Nederlandse regenachtige weer meegenomen, wat deze stad niet tot onze droombestemming omtoverde. Maar van meer mensen hoor je dat je niet te lang in Bogota moet ronddwalen.  De creatieve wijk Barrio La Candelaria is dan wel weer een bezoekje waard. Veel oude gebouwen zijn tot kunstwerken omgetoverd met opvallende graffiti op de muren.
TIP: Als je er toch bent zou ik zeker de Bogota Graffiti Tour niet overslaan. (Vergeet niet vooraf online een plek te reserveren.)

SALENTO

Na de drukte van Bogota is het heerlijk bijkomen in het pittoreske Salento. Dit dorpje ligt midden in de natuur en ligt ten westen van de hoofdstad. Met een busrit van acht uur ben je op de plek van bestemming, maar je kunt ook (zoals wij) lekker luxe vliegen naar de stad Perreira en vanuit daar is het nog slechts een kort busritje. Maak in de omgeving van Salento prachtige hikes tussen de hoogste palmbomen ter wereld, ga op een georganiseerde coffee tour en struin ’s avonds langs de boetiekjes en restaurants van het schattige centrum.
TIP: Wij sliepen in Las Sarenas, in een vrijstaand huisje dat bij dit hostel hoort. Het ligt iets buiten het centrum, maar daardoor midden in de natuur met een prachtig uitzicht!

 

MEDELLÍN

Hier wil ik dus wonen! Medellín, wat een geweldige stad! De wijk El Poblado is zelfs nog hipper dan Amsterdam. Het lijkt wel alsof hier de creatiefste en mooiste mensen van heel Colombia bij elkaar komen. Leuke winkeltjes (helaas wel iets aan de dure kant in tegenstelling tot de rest van het land), restaurants met gave binnentuinen en een hip interieur, sfeervolle healthy ontbijttentjes en last but not least een waanzinnig uitgaansleven! In het drukke stadscentrum van Medellín liggen de zakkenrollers weer op de loer en is de armoede goed zichtbaar, maar ook hier zie je goed dat deze stad dagelijks een positieve ontwikkeling doormaakt. In tegenstelling tot Bogota heeft Medellín wèl een metronetwerk waarmee je de stad gemakkelijk kunt ontdekken. Ook de kabelbaan is hier een gaaf vervoersmiddel, waarmee je in een paar minuten vanuit de drukte middenin de natuur staat. Ik zou daar overigens niet uitstappen, daar is Medellín veel te leuk voor, en dit ritje vooral gebruiken voor het indrukwekkende uitzicht op de stad en het imponerende beeld onder je, een barrio met veel armoede. Zie je in deze sloppenwijk een groot (nieuw) wit gebouw? Dat is een bibliotheek! De ouderwetse bieb wordt in deze stad steeds vaker gebouwd met als doel een positieve ontwikkeling voor de kinderen.
TIP: Terwijl de flyers met de Pablo Escobar tour je om te oren vliegen, zou ik absoluut de Free City Walking Tour doen in het centrum van de stad.
EXTRA TIP: Blijf in Medellín zo lang mogelijk…. Gegarandeerd een succes!!

PALOMINO

Na de slogan the city that never sleeps wel heel letterlijk te hebben genomen, zijn wij vervolgens gaan chillen in Palomino. Een laid back plaatsje (een dorpje wil ik het nog net niet noemen) aan de kust. Naast surfen en zonnen kun je hier ook tuben! Je weet wel, in een rubberen band een rivier afdrijven met een flesje bier in je hand. Geweldig!
TIP: Terwijl alle backpackers overnachten in het Dreamer Hostel, hebben wij na twee nachten onze tas gepakt om nog even extra te genieten in Aite Eco Hotel. Hier slaap je in een prachtig hutje aan het strand met een echte buitendouche. Aite Eco Hotel is volledig ecologisch en heeft geen Wi-Fi (wel spinnen), waardoor je nog meer tot rust komt..

MINCA

Hoewel onze planning was om naar het bergdorpje Minca te gaan, waar je kunt hiken en vervolgens chillen in de grootste hangmat ter wereld met een adembenemend uitzicht, zijn wij naar Tayrona Parque gegaan. Hier heb ik de vreselijkste nacht uit mijn leven beleefd. Het was één groot drama. Ik bespaar je de details van een lekkende tent, springende vlooien op de matras en een gordijn van regen. Twaalf uur lang. Maar goed, mocht het droog zijn met geen wolkje aan de lucht dan kan een hike door dat park waarschijnlijk best mooi zijn. En een overnachting in een tentje op het strand misschien nog best romantisch. Maar ik heb je gewaarschuwd.
TIP: Naar Minca dus!

SANTA MARTA

Hoewel de Loneley Planet (je weet wel dat papieren ouderwetse boek zonder plaatjes), allesbehalve enthousiast is over Santa Marta ben ik dat wel! Gaat dat zien! Santa Marta is in tegenstelling tot het mooie Cartagena een stuk minder toeristisch en iets rauwer, maar zeker niet minder leuk. Struin hier over de plaatselijke markt en dompel je onder de echte Colombianen. Een verblijf van twee dagen is prima!

 

CARTAGENA

Deze Colombiaanse stad is prachtig en hier komen de kleurrijke plaatjes uit alle reisgidsen dus vandaan. In deze stad is ieder hoekje, ieder pleintje, iedere deur en muur Instawaardig. Het lijkt erg op het sfeervolle Zuid Spanje. Cartagena is een gezellige oude vestigingsstad, maar je bent gewaarschuwd: het is er heel toeristisch!
TIP: Wij sliepen in Casa Pizarro, een knus boutique hotel aan het leukste pleintje van de hele stad.

SAN BLAS

De sunset en palmtrees zijn uitgevonden in San Blas. Over Instawaardig gesproken. Deze bounty eilandjes, horen officieel bij Panama, maar zijn ook vanuit Colombia per boot bereikbaar. San Blas bestaat uit maar liefst 365 eilanden, je zou dus een jaar lang kunnen eilandhoppen op deze plek. Maar dat hebben wij helaas niet gedaan. Vanuit Cartagena zijn wij ’s avonds per zeilboot vertrokken om vervolgens 36 uur later tussen de mooie San Blas eilandjes te zwemmen. In een kleine week kun je verschillende eilanden en haar inwoners ontdekken, maar ook heerlijk lezen, zonnen en vissen aan boord. Wat een trip! Dit was zeker de kers op een heerlijke taart.
TIP: Wij hebben gevaren met de boot Amande 2 en zaten met zo’n vijftien man aan boord. Boek een privé cabine als je met z’n tweeën bent, dan heb je iets meer privacy. Het is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en zoals overal ter wereld is ook hier de kans groot dat de helft van de boot door Hollanders wordt bezet. Ze zijn ook overal…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PANAMA CITY

Heb je net zoals wij maar weinig tijd voor de hoofdstad van Panama? Skip dan het standaard Panama kanaal en dwaal tussen de knusse straatjes en pleintjes van de wijk Casco Viejo en sluit je vakantie weer af alsof je je in Colombia waant.

Eva van Riet

Hola! Ik ben Eva. Slenterend door smalle straatjes, borrelend op verstopte pleintjes en etend in nieuw ontdekte restaurants ben ik op mijn gelukkigst. Het liefst in het verre buitenland. Door bij terugkomst de leukste tips te verspreiden aan mensen om mij heen maak ik er ook nog eens een heerlijke napret van! Voor persoonlijke reis- en vakantietips ben je bij dit online travelboekje op de juiste plek.

Sorry, the comment form is closed at this time.