to top

Safari in Madikwe

Slapen tussen de wilde dieren en middenin de natuur, het kan dus echt! Omdat op safari gaan voor mij als animal lover de mooiste activiteit op aarde is, wijd ik een aparte pagina op mijn reisblog aan het Madikwe Game Reserve. Hier heb ik drie dagen verbleven in het adembenemende TAU Game Lodge. En deze droomlocatie staat met stip bovenaan mijn lijstje van mooiste plekken waar ik ooit ben geweest…

Het was mijn tweede keer safari, mijn eerste safari-ervaring was ook in Zuid-Afrika in het Addo Alephant Park. Maar met alle respect naar Addo, Madikwe Game Reserve is toch écht de ultieme safari die je wilt beleven! Het park is minder commercieel en daardoor een stuk exclusiever. Hier geen twintig verschillende auto’s om één olifantenfamilie heen, aangezien niet iedere toerist zo maar op eigen houtje door het park mag rijden. Iedereen die hier op gamedrive is, doet dit in een echte safari-jeep met een gids die het hele park én alle dieren net zo goed als zijn eigen familie kent. En The Big Five kun je zo maar op je eerste safari-dag al spotten…

Madikwe Game Reserve

Dit nationale park ligt in het noordelijke gedeelte van Zuid-Afrika en grenst aan Botswana. Madikwe is zo groot als de provincie Utrecht en er leven meer dan 10.000 verschillende dieren. Naast The Big Five – leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en de buffel -, vind je hier nog meer zeldzame en bijzondere dieren zoals de witte neushoorn en wilde honden.

In Madikwe leven maar liefst 500 olifanten en 70 leeuwen. Maar ook de witte neushoorn laat zich graag en vaak zien. Naast al deze wilde dieren zijn er ook verschillende lodges in natuurlijke kleuren verscholen in het park. De ene lodge is nog mooier dan de ander en ze hebben allemaal Rangers in dienst, die via walkietalkies met elkaar samenwerken door elkaar van de nieuwste ontwikkelingen in het dierenrijk op de hoogte te houden.

TAU Game Lodge

Samen met Floris verbleef ik drie nachten in TAU Game Lodge. Wat een luxe en serene rust in hartje Afrika! Bij aankomst krijg je meteen een Wildlife Check-list en ik voordat ik mijn koffer heb uitgepakt, heb ik al zes dieren afgevinkt. En de safari moet nog beginnen! TAU Game Lodge ligt namelijk aan een grote waterpoel, waar de hele dag door wilde dieren komen om te drinken, zich te wassen of om af te koelen. Het lijkt wel een dagelijkse gezellige ontmoetingsplek…

Deze Game Lodge is een luxe resort met onder andere twee zwembaden, een SPA met een heerlijk uitgebreid massage-aanbod en restaurant met een groot terras pal aan de waterpoel. Je boekt TAU altijd vol pension en met twee game drives per dag. Voordat je aan de sunrise gamedrive start staat er om 05:15 uur koffie/thee en een kleine versnapering klaar en bij terugkomst kun je aanschuiven aan een uitgebreid ontbijt. De lunch bestaat uit verse uitgebreide salades en na de gamedrive van 16:00 uur kun je om 19:30 uur aanschuiven voor het diner. Waar je je op hetzelfde terras ineens onder een sterrenhemel bevindt met een kakofonie aan kikkergeluiden en andere dieren… Romantischer wordt het niet!

Maar voor mij zat de echte luxe toch echt in de bungalow waarin je overnacht met een eigen terras met uitzicht op het park. Ik heb geen bladzijde uit mijn spannende boek gelezen, omdat het wildlife voor je neus in je ligstoel alle aandacht trekt en iedere minuut verandert. Zelfs tijdens het douchen onder de buitendouche waan je je middenin de natuur. Het vriendelijke personeel in TAU staat de hele dag voor je klaar en hangt zelfs voor het slapen gaan de klamboe uit boven je bed.

Ranger Ernie

Naast een eigen Lodge krijg je ook een vaste Ranger toegewezen. Wij hebben Ernie tot onze beschikking, die met zijn vijftien jaar ervaring in Madikwe een wandelende encyclopedie is! Ik hoef maar een dier aan te wijzen en Ernie vertelt enthousiast hoe oud de betreffende olifant is, wie zijn kinderen zijn en de rest van de hele stamboom. Mijn droom was om een leeuw te spotten en na een half uurtje safari worden wij al getrakteerd op het uitzicht van een hele leeuwenfamilie die om onze safari-auto ligt uit te buiken.

Als Ernie tijdens onze tweede safari-rit langzaam een rondje rijdt om drie Antelopes, blijkt dat zijn kennis nog verder rijkt dan ik had durven denken. Ineens liggen er namelijk twee cheetahs op nog geen meter afstand van onze jeep. Ernie had deze wilde katachtigen gespot zonder ze in het hoge gras te zien, maar puur herkent aan de zenuwachtige trekjes van de rendieren…

Ranger Ernie
Twee cheetahs

Hoewel het eigenlijk tijdens een safari ten strengste verboden is om het voertuig te verlaten, maakt Ernie tijdens de zonsondergang een uitzondering en maakt er zelfs een gezellige borrelplek van! Een heel assortiment aan bier, wijn en zelfs gin-tonic wordt met borrelnootjes en Zuid-Afrikaanse biltong worst op de motorkap van zijn jeep uitgestald.

Tijdens het ontbijt op de laatste ochtend kan ik maar geen afscheid nemen van het uitzicht en de wilde dieren. Ineens zien we dat in de verte een hele groep leeuwen voor onze Lodge ligt. Ranger Ernie twijfelt geen seconde en roept meteen dat we in zijn auto moeten springen, zodat we de dieren voor de laatste keer van dichtbij kunnen bewonderen. Het blijkt precies dezelfde familie te zijn die we op onze eerste safaridag hebben gespot, alsof ze ook geen afscheid van ons kunnen nemen. We staan uiteindelijk zo dichtbij dat ik mijn armen maar hoef uit te steken om ze een knuffel te geven, maar dat heb ik uiteindelijk toch maar niet gedaan 😉 Wist je trouwens dat Tau ‘leeuw’ betekent in het Zuid-Afrikaans? Dus dit kan geen toeval zijn…

Hoeveel kost het?

Helaas zit aan al deze luxe ook een iets prijziger prijskaartje dan bij een commerciëlere safari of een safari waarbij je niet in een Lodge middenin het park verblijft. Maar het voordeel van TAU is dat bij deze prijs al alle faciliteiten – zoals de verschillende maaltijden en de gamedrives – zijn inbegrepen. Tijdens je verblijf hoef je dus verder (bijna) niets meer te betalen!

De exacte prijs hangt af van de tijdsduur van je verblijf en de periode. Ons bezoek was in januari 2020, in de Nederlandse winter en Zuid-Afrikaanse zomer. We hebben dus prachtig weer gehad, met dagelijks tussen de 25 en 30 graden. Af en toe was het bewolkt waardoor de warmte gemakkelijk uit te houden was. Maar ga je in de Zuid-Afrikaanse winter? Dan heb je weer het voordeel om jagende dieren te spotten. Dan is het namelijk iets minder warm, waardoor de meeste dieren minder lui zijn. Ook zijn er dan nòg meer groepen dieren voor de poel van TAU Game Lodge om verkoeling te zoeken, wat waarschijnlijk voor een prachtig plaatje zorgt.

Hoe kom je er?

Op het vliegveld van Johannesburg huur je een auto en vanuit daar rijd je eenvoudig via een rechte weg in een kleine zes uur naar Madikwe Game Reserve. Aangezien we net een lange nachtvlucht vanaf Amsterdam achter de boeg hadden, hebben wij halverwege in het dorpje Zeerust een stop gemaakt om even tot rust te komen en de volgende dag weer verder te rijden. De terugweg hebben we wel in één keer doorgereden naar de airport. Om vervolgens vanuit Johannesburg weer door te vliegen naar Kaapstad, waar wij onze vakantie hebben voortgezet. (Daarover later meer!) Een andere optie is om vanuit Johannesburg naar Port Elizabeth te vliegen en vanuit daar de Garden Route te rijden om je vakantie ook in Kaapstad te eindigen. Deze route hebben wij twee jaar geleden gemaakt en is absoluut een aanrader!

Hopelijk heb ik je net zo enthousiast gemaakt als ik zelf ben! Want deze droomvakantie gun ik iedereen. Het lijkt mij ook een geweldige honeymoon bestemming… Alle prijzen en beschikbaarheid vind je op de website van TAU Game Lodge via deze link.

Een borrel tijdens de Sunset op de afternoon-safari!

Eva van Riet

Hola! Ik ben Eva. Slenterend door smalle straatjes, borrelend op verstopte pleintjes en etend in nieuw ontdekte restaurants ben ik op mijn gelukkigst. Het liefst in het verre buitenland. Door bij terugkomst de leukste tips te verspreiden aan mensen om mij heen maak ik er ook nog eens een heerlijke napret van! Voor persoonlijke reis- en vakantietips ben je bij dit online travelboekje op de juiste plek.

  • Ida van der Lende

    Eva, wat heerlijk om te lezen. Wij zijn hier in september 2018 geweest. Dit was de 3e keer voor ons in Zuid-Afrika, we hebben telkens andere delen van Zuid-Afrika gezien en ook telkens in meerdere verschillende wild-parken en dus ook al heel veel safari’s zélf en met een ranger gedaan. Ook voor ons is Madikwe en de Tau Game Lodge het hoogtepunt van alle 3 de rondreizen geweest. We hebben echt heimwee naar deze lodge en dit park en denken -en hopen- er zeker nog eens terug te komen!
    Heel fijn dus om je artikel te lezen, de herkenbaarheid en goed beschreven sfeer en zo weer even terug te zijn🤩

    24 februari 2020 at 20:43