to top

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Houd je van natuur? Het maken van prachtige hikes, kamperen, slapen onder een sterrenhemel, iedere avond bbqen? En oh, ja van zwemmen met wilde dolfijnen? (Ik zou trouwens niet weten wie nu “nee” zegt…) Stop dan met verder zoeken! Want dan is Nieuw-Zeeland de ideale bestemming voor jou! Aangezien het zo absurd ver vliegen is (bijna 24 uur vanaf Amsterdam), raad ik je aan om minimaal 4 weken te verblijven. En niet om de minste plaats omdat je ook het liefst het héle land wilt verkennen. Of je combineert je reis naar Nieuw-Zeeland met een andere bestemming halverwege; zodat je deze ellenlange vlucht kunt breken. Zo zijn wij vanuit Los Angeles naar NZ gevlogen en terug met een “tussenstop” op de Filipijnen. Maar goed; dan heb je natuurlijk wel alle tijd nodig.

Anyway; Floris en ik hebben in begin 2019 vijf weken door Nieuw-Zeeland gereisd. Hieronder heb ik onze reisroute (die ik zo weer zou doen!) voor je uitgestippeld. 

Reisroute Noordereiland
Reisroute Zuidereiland

Ga je iets korter en bijvoorbeeld een maand? Dan zou ik het noorden van het Noordereiland (dus alles boven Auckland) skippen én het zuidelijke gedeelte van het Zuidereiland (alles onder Queenstown). Ook zou ik Franz Josef overslaan, als je de helikoptervlucht in Mount Cook gaat doen. 

Oh ja, een extra tip: na jouw reis door Nieuw-Zeeland ben je eigenlijk voorgoed verpest. En hoef je in principe nooit meer op vakantie. Want geen natuurgebied, uitzichtpunt of hike kan ooit nog tippen aan deze prachtige bestemming. Wauw. Ik wist niet dat de wereld zó mooi kon zijn. Zelfs Google Afbeeldingen en menig Instagramfilter kan hier niet tegen op. Ik heb je dus gewaarschuwd!

Uitzicht vanaf Roys Peak – Wanaka (Zuidereiland)

FEITJES:

  • Er wonen nog geen 5 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland. Behalve in de steden of tijdens populaire hike routes kom je dus weinig mensen tegen. 
  • De spreektaal is Engels, maar ook Maori. Zo heet ook het eerst bewoonde volk van Nieuw-Zeeland. Je kent ze vast wel van de wereldberoemde Haka dans! Maar deze cultuur heeft meer te bieden dan alleen deze dans en is super interessant om hier tijdens je reis meer over te lezen.
  • Nieuw-Zeeland is het meest veilige land ter wereld. (Mits je voor een perfecte selfie op een of andere cliff gaat staan.) Maar je hebt hier bijvoorbeeld geen roofdieren, het politieke klimaat is stabiel en geweldsmisdrijven komen relatief weinig voor. Ook tijdens georganiseerde excursies is het motto altijd ‘safety first’.
  • Bij een reis door NZ hoort natuurlijk een camper. Wij hebben een maand met een camper gereisd en de laatste week met een huurauto. Beiden heeft z’n voordelen, maar een campertje maakt het avontuur echt compleet. Een must is de app ‘campermate’. Hierop kun je gemakkelijk een fijne camping in de buurt opzoeken en zie je meteen of er plek is en hoeveel het kost.
  • Wij hadden een volkswagenbusje met een tent op het dak. Ik vind dit de beste uitvinding ever! Beneden in de camper heb je al je spullen, in de achterbak een eigen keukentje en je beddengoed ligt gewoon altijd (ook tijdens het rijden) boven op het dak. (Hygiënischer wordt kamperen niet!) Ook heb je altijd een prachtig uitzicht als je ’s ochtends bovenop je auto wakker wordt, aangezien je altijd ergens middenin de natuur slaapt. Wel betekent dit dat je ’s nachts een stukje moet wandelen als je moet plassen én in het donker een trapje af moet. Maar goed; kamperen blijft natuurlijk altijd kramperen 😉 Wij hadden ons camperbusje gehuurd bij Classic Campers in de buurt van Auckland. Bevan is hier de eigenaar van en is een onwijs aardige man die je altijd kunt bereiken voor hulp of tips. (Ik vond het ook weer een pluspunt om een local te helpen aan inkomsten, in plaats van een van de grote commerciële verhuurbedrijven.)
  • Als je een selfcontained camper hebt, mag je in principe overal overnachten. Wij hebben stiekem ook af en toe met onze camper ergens in the middle of nowhere gekampeerd, en zijn nooit gecontroleerd. Maar je weet maar nooit!
  • De seizoenen zijn precies het tegenovergestelde van ons land. Zo zijn hier juist januari en februari de warmste maanden. Wij hebben in deze maanden onze reis gemaakt en in totaal slechts 1 middagje regen gehad. De andere dagen een strakblauwe lucht! Los van het feit dat je op vakantie je allesbehalve druk wil maken om het weer, is een heldere lucht ook het mooiste tijdens wandelingen in de natuur en zorgt het voor het mooiste uitzicht. Klein minpuntje van reizen in hartje zomer is dat de prijzen overal op z’n duurst zijn. 
  • Nieuw-Zeeland is duur! In principe zijn de prijzen van restaurants, overnachtingen en winkels vergelijkbaar met Amsterdam. Maar de excursies zijn helaas nòg duurder. Dus bereid je voor. Dan kan het alleen maar meevallen.
  • Kleine budgettip is om lekker vaak zelf te kokkerellen, dat scheelt weer in budget en is stiekem veel gezelliger. Koop bij aankomst meteen een eigen bbq! En check uiteraard even wat voor keukengerei er allemaal in je camper zit.
  • Het Zuidereiland is nòg mooier dan het Noordereiland. Ik raad dus aan om in het Noorden te beginnen en als je niet ruim de tijd hebt, langer in het Zuidereiland te verblijven.
  • Laat die hakken of dat rode bloemenjurkje maar thuis. Dat heeft zelfs ondergetekende gedaan. Want door het sportieve buitenleven – waar vrijwel iedereen het land voor bezoekt – loopt ook iedereen in de steden er als een wandelende advertentie van de Bever Sport bij.
  • Hier horen uiteraard ook goede schoenen bij. Aangezien je waarschijnlijk onwijs veel gaat wandelen – op de meeste plekken kun je zelfs niet anders – raad ik aan om echt stevige hikeschoenen mee te nemen. Charmant is anders. Maar krom lopen door de blaren op je voeten is ook allesbehalve sexy ;-). En speciale wandelsokken (die bestaan dus echt) raad ik ook absoluut aan, als je net zoals ik geen ervaren hiker bent.
  • Laagjes is the keyword! Aangezien je door het vele hoogteverschil tijdens één hike zo maar in verschillende temperaturen terechtkomt, is het slim om altijd verschillende laagjes aan te hebben. Dan kun je super gemakkelijk iets aan- of uittrekken.
  • Nog een laatste tip! Boek af en toe – vooral na een lange hike – een lekker hotel. Vooral in de steden raad ik het aan om in een hotel te verblijven. Naast een lekker groot bed en warme goede douche, kun je ook meteen even wat kleding wassen. Zoek dan van tevoren even op waar je (buiten het centrum) goedkoop je camper kunt parkeren.
Onderweg rijd je langs dit soort prachtige uitzichten – Zuidereiland
Koffiepauze onderweg met onze camper

IDEALE REISROUTE DOOR NIEUW-ZEELAND

NOORDEREILAND

Auckland

Onwijs leuke stad met veel studenten! Waarschijnlijk is dit ook jouw aankomstpunt en kennismaking met NZ. Wij hebben hier twee dagen in een hotel verbleven en heerlijk door de stad gelopen. De wijk Pontsonby is het leukst om te verblijven. Hier heb je op de Pontsonby Rd verschillende leuke koffietentjes, winkeltjes en restaurants. In de buurt van Auckland hebben wij onze camper opgehaald en ging het grote avontuur beginnen.

Bay of Islands

Vanuit Auckland zijn we naar Bay of Islands gereden. De route ernaartoe is prachtig; we waanden ons meteen op de filmset van Lord of the Rings, maar in principe heb je dat vrijwel tijdens iedere route! Wij verbleven hier in het dorpje Pahia op een rustige kleine camping aan de kust. We hebben vanuit hier een zeiltrip naar het toeristische dorpje Russel gemaakt. De kans om walvissen te spotten is hier groot!

Bay of Islands

Karikari Peninsula

Onze meest bijzondere kampeerervaring was hier! Ergens in the middle of nowhere pal aan zee. Gelukkiger krijg je mij niet…. Omdat we een paar weken hiervoor in Mexico een aantal kitelessen hadden gevolgd, wilden wij dat in Nieuw-Zeeland graag doorzetten! Vandaar dat wij naar Karikari Peninsula zijn gegaan. Wil je toevallig ook gaan kiten? Airzone Kitesurf School is hier de populairste kiteschool met een leuke sfeer. Ook kun je vanuit deze plek gemakkelijk naar 90 Mile Beach. Dit is – zoals de naam al doet vermoeden – het langste strand van Nieuw-Zeeland. Het schijnt niet het mooiste strand te zijn, maar het is wel een gave ervaring om er met je auto overheen te rijden!

Rotorua

Rotorua staat bekent om de spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen. Door de zwavellucht stinkt deze stad nogal. Ik raad aan om hier maar kort te verblijven. Wij hebben hier een van deze geothermische parken bezocht en wat rondgelopen. Na twee dagen heb je het hier wel gezien!

Whakarewarewa – Rotorua

Taupo

Het grootste meer van Nieuw Zeeland is Lake Taupo. Op en rondom dit meer kun je vanalles doen! Wij hebben hier een mountainbike gehuurd en een gave tocht gemaakt. In Taupo zijn we twee nachten gebleven.

Taumarunui Tongariro

Het Tongariro National Park is naar mijn mening het mooiste park van Nieuw-Zeeland! Dit park behoort ook tot de top van bezienswaardigheden van dit land en overal waar je in dit park kijkt zie je in de verste verte alleen maar natuur! De bekendste hike in dit park (die je vast en zeker gaat doen) is de Alpine Crossing, langs de Mount Doom uit de film Lord of the Rings. De Tongariro Alpine Crossing is een tocht van bijna 19,4 km en écht de moeite waard! De schoonheid van de route houdt je letterlijk op de been, alleen aan de laatste 3 km lijkt geen einde te komen… Mark my words ;-).

TIP: Neem voldoende water en eten (broodjes, muesli repen etc) mee in een rugzak.

TIP 2: Ook hier geldt: laagjes! Boven op de berg ben je blij met je thermoshirt en windjack, terwijl je tussendoor in je hemdje loopt.

TIP 3: Aangezien je vrij vroeg wilt vertrekken (wij zijn om 8 uur ’s ochtends gestart en dat was prima), raad ik aan om hier in de buurt ergens te logeren. Na afloop van de hike zijn wij meteen doorgereden naar Wellington. Dat is even buffelen… Maar scheelt weer tijd tijdens je trip!

TIP 4: Het kan zijn dat er op Internet geadviseerd wordt om de tocht niet te maken ivm slecht weer; dit was bij ons het geval. Er zou die dag namelijk ‘te veel wind staan op de top van de berg’. Maar wij zijn toch gegaan – living on the edge – en het was FANTASTISCH weer! En daardoor gelukkig ook iets minder druk tijdens de hike. Dus volg vooral je eigen gevoel en ga zelf even op onderzoek uit.

Mount Doom – Tongariro
Tongariro Alpine Crossing
Tongariro Alpine Crossing
Tongariro Alpine Crossing

Wellington

Dit is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. En heeft mij aangenaam verrast! Windy Wellington (het waait hier nogal hard en veel!) heeft een bruisend centrum. Je kunt hier onder andere de toeristische rode tram (die vertrekt vanuit de grote winkelstraat) naar boven nemen; hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Via het Queen Elizabeth Park kun je weer terug naar beneden lopen. Een andere leuke tip is om hier het Te Papa Museum te bezoeken; het is gratis, heeft verschillende tentoonstellingen en ligt op een mooie plek aan het water. Na twee volle dagen in Wellington te hebben gehad, hebben wij op dag 3 de boot naar het zuidereiland genomen (inclusief de camper). De boot komt aan in de kleine stad Picton. Op naar een nieuw avontuur!

Uitzichtpunt Mount Victoria – Wellington

ZUIDEREILAND

Blenheim

Hier waanden wij ons helemaal terug in Zuid-Afrika! In Blenheim hebben wij op een van de meest knusse campings overnacht. Nou ja, camping? Dit was in principe in de tuin van een boer, pal naast de wijnvelden! Hopelijk vind je deze spot ook op de app Campermate in het dorpje Blenheim. Huur hier een fiets en ga langs de verschillende wijnhuizen voor een (gratis) wijnproeverij!

Wijntour – Blenheim

Abeltasman National Park

Hier kwam ik he-le-maal tot rust! Het Abeltasman park is echt adembenemend mooi. Wij stonden hier maar liefst vijf dagen op de Totaranui Campground. Dit is een van de weinige campings waar je alleen met een camper mag komen en verplicht minimaal drie nachten moet verblijven. De camping ligt aan het strand en vanuit hier kun je verschillende mooie hikes in het Abeltasman Park maken. 

TIP: Neem voldoende eten/drinken mee! Er is namelijk geen supermarkt. En het dichtstbijzijnde dorp is zeker 45 minuten rijden.

Abeltasman National Park
Het avondeten wordt gevangen 😉 – Abeltasman National Park
Abeltasman National Park

Franz Josef Glacier

In Frans Josef waan je je op wintersport, maar dan in de zomer. De Robert’s Point Track is hier een hike van ongeveer 5 uur die zeker de moeite waard is! Ook kun je hier een gave helikoptertocht naar de top van de Franz Josef Gletsjer maken. Wij hebben deze tocht in Mount Cook gemaakt, komt in principe op hetzelfde neer; alleen is Mount Cook een stuk minder toeristisch en naar mijn mening dus leuker. (Deze plek volgt iets later op de route.)

Queenstown

De leukste stad van heel NZ! Als Queenstown in Europa lag, maakte ik het liefst iedere maand een citytrip naar deze stad. Het begint al met de tocht ernaartoe, de route is echt prachtig met het uitzicht op de stad in de verte! In het centrum kun je heerlijk eten, lekker borrelen, de markt bezoeken, suppen op het water én uiteraard gewoon heerlijk aan het water op het stadstrand chillen. Tijdens zonsondergang heerst er een onwijs leuke (borrel)sfeer op het strand. Een andere leuke must-do hier is een fiets huren en fietsen naar het piepkleine dorpje Arrowtown. (Dit dorpje is net een ansichtkaart. Heel knus!) Vanuit hier kun je met de bus weer terug naar Queenstown, je fiets kan door de buschauffeur voorop de bus worden geplaatst.

Autoroute naar Queenstown
Queenstown
Lunchplek onderweg – Omgeving Queenstown

Te Anau (Doubtful Sound)

In Te Anau hebben wij maar 1 nachtje verbleven, omdat we hier een kanotocht hadden geboekt in Doubtful sound. Zeker een aanrader! Helaas moet dit allemaal georganiseerd en kun je niet zelf dit gebied in je kanootje ontdekken. Er worden ook verschillende boottochten aangeboden, maar in een kano is het veel gaver om vanuit het water deze hoge rotsen om je heen te ervaren dan vanuit zo’n massale boot.

Doubtful Sound

Queenstown

Omdat het dus zo’n geweldige stad is, zijn wij weer een nachtje teruggegaan naar Queenstown!

Wanaka (Royspeak)

Wanaka… Weer zo’n onwijs leuk stadje aan het water! Ook Wanaka heeft mij aangenaam verrast. Vanuit hier kun je de allermooiste hike maken: de Roys Peak wandeling. Stiekem vond ik deze wandeling nòg mooier dan het bekende Tongariro op het Noordereiland. Op de berg Roys Peak heb je ook het bekendste uitzichtpunt van NZ. (Je ziet de hikers vanzelf in de rij staan voor hun Instapost ;-)).

Roys Peak Track
Roys Peak Track
Roys Peak Track

Mount Cook 

Wij hebben een heli-hike gemaakt naar Mount Cook! Ik weet dat het onwijs duur is, maar ik hoop dat dat niet de reden zal zijn waarom je ‘m toch niet gaat doen. Want het is echt ieder bedrag meer dan waard! En zeg nou zelf: de kans dat je een ritje in een heli gaat maken heb je niet dagelijks. Daarnaast is de kans om een gletsjer te bezoeken (helaas waarschijnlijk) in de toekomst niet meer mogelijk. Na het ritje met de heli ga je met speciale ijsschoenen en een gids een stukje over de gletsjer lopen. Wij hadden een leuke enthousiaste gids die zelfs in dit dorp, onderaan de gletsjer, geboren is. Dit was een van de meest bijzondere ervaringen ever!

Bovenop de gletsjer – Mount Cook

Akaroa

Tijd voor wat romantiek! Hier in de buurt hebben wij twee nachten overnacht in het Onuku Farm Hostel in een van de hutjes met een glazen plafond, speciaal om de sterren te kunnen bekijken. Vanuit deze plek gaan ook verschillende hikes langs de zee: ook een aanrader! En last but not least kun je een boottripje boeken met de eigenaar van het hostel himself! Tijdens deze trip neemt deze fantastische man je mee de zee op, op zoek naar wilde dolfijnen. Zodra de dolfijnen gespot zijn; mag je meteen het water in jumpen! Hoe gaaf is dat! Akaroa is een klein schattig Frans dorpje met een klein stadsstrand en lekkere restaurants.

Onze stargazing hut! – Onuku Farm Hostel
Wandelroute vanuit Onuku Farm Hostel – Omgeving Akaroa

Christchurch

Christchurch is de grootste stad van het Zuidereiland. De stad werd hard getroffen door de aardbevingen in 2010 en 2011, je ziet dat de stad en haar inwoners hier nog steeds van aan het herstellen zijn. Veel gebouwen zijn nog steeds niet gerenoveerd. Daarnaast is er in 2019 (vlak nadat wij terug waren in Nederland) een terroristische aanslag gepleegd, waarbij 51 doden vielen. Ik kan me voorstellen dat ook deze klap nog lang voelbaar is in de stad. New Regent St is de leukste straat van Christchurch; dit ziet er heel idyllisch uit en er liggen verschillende goede restaurants. Oxford Terrace is een andere leuke plek met verschillende borreltenten. TIP: Huur een elektrische step in Christchurch en verken zo de stad!
De meeste mensen eindigen hun reis in Christchurch of vliegen via een binnenlandse vlucht terug naar Auckland en eindigen op het beginpunt hun reis. Wij eindigden deze droomreis in Christchurch en vlogen vanuit hier naar de laatste bestemming van onze wereldreis: de Filipijnen.

Eva van Riet

Hola! Ik ben Eva. Slenterend door smalle straatjes, borrelend op verstopte pleintjes en etend in nieuw ontdekte restaurants ben ik op mijn gelukkigst. Het liefst in het verre buitenland. Door bij terugkomst de leukste tips te verspreiden aan mensen om mij heen maak ik er ook nog eens een heerlijke napret van! Voor persoonlijke reis- en vakantietips ben je bij dit online travelboekje op de juiste plek.

Sorry, the comment form is closed at this time.